UUDISED

“Muinaslugu muusikas” originaalkäsikiri jõudis Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi

18. veebr. 2016

Muinaslugu muusikas käsikiri17. veebruaril sai Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi kogu rikkamaks ühe väga erilise museaali võrra – muuseumi jõudis Raimond Valgre loo “Story in the Music” originaalkäsikiri.

Eestlastele tuntud loo “Muinaslugu muusikas” inglise keelse käsikirja annetas muuseumile Eesti ühe kuulsama bigbandi dirigendi Horre Zeigeri lesk Elvi Zeiger. Leid on väga oluline täiendus hetkel toimuvale Eesti levimuusika kogumiskampaaniale, mille eesmärgiks on Eesti 100. sünnipäevaks suure levimuusika näituse koostamine ning Eesti muusika kuulsuste koja asutamine. Käsikiri saab endale näitusel väärika koha Raimond Valgrest pajatavas peatükis.

“Loodame, et ühel heal päeval leiab ka Raimond Valgre akordion tee meie muuseumisse ja sellele suurele näitusele. Eesti inimestele teeks see kindlasti rõõmu.” sõnas kogumiskampaania ja Eesti muusika kuulsuste koja projekti eestvedaja Risto Lehiste.

Loo “Muinaslugu muusikas” komponeeris Valgre 1939. aastal Pärnus inglise ajakirja Melody Maker poolt korraldatud lööklauluvõitluse tarvis. Sõnade autoriks oli Valgre tolleaegne paleus, “roos rannaliival”, Alice Feillet. Hiljem sai laul endale Raimondi sulest ka eestikeelsed sõnad ja on tänaseni üks Eesti rahva lemmikuid.

Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi kogudest võib leida Raimond Valgre teiste lugude käsikirju, fotosid, eluloolisi dokumente ja samuti ühe tema autobiograafilise koomiksilaadse teose “My Life Story”. Arhiivis on säilinud ka tõlge Valgre sõjaaegsetest kirjadest Niina Vassiljevale. 2010. aastal koostati nende kirjade põhjal ELAVIKU sarja 10. raamat “Mu kallis Niina!”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Värsked uudised

Uudiste arhiiv

Kontakt

Projektijuht

Risto Lehiste

+372 523 9424
risto.lehiste(at)ajaloomuuseum.ee

SA Eesti Ajaloomuuseum

Pirita tee 56, 10127 Tallinn
post(at)ajaloomuuseum.ee

Kirjuta meile

© 2018 Eesti Muusika Kuulsuste Koda
Facebook Youtube Instagram